Știri

Muncă și învățare în 2030 – ODU Digital Youngsters (tinerii digitali)

Mühldorf am Inn,

Oare cum va arăta pregătirea profesională în 2030? Ce fel de inovații va aduce digitalizarea și proiectul Industry 4.0? Acestea sunt întrebările la care au încercat să răspundă patru stagiari la ODU, cu pregătiri diferite, care au participat la competiția „Digital Youngsters”, organizată de asociația Worldskills Germania.

Participanții au trebuit să creeze un concept de pregătire, luând în considerare atât progresele viitoare din domeniul educației, cât și viabilitatea pe termen lung a diferitelor metode de predare și învățare. Subiectele esențiale precum comunicarea, internaționalizarea, înțelegerea proceselor și a rezultatelor, inițiativa și lucrul în echipă au jucat un rol important în proiect.

ODU/Otto Dunkel este o companie internaționala, care se ocupă cu producția, logistica și vânzările, având filiale în întreaga lume. Personalul de la sediul de la Mühldorf am Inn, din Germania, este zilnic în contact cu colegii din întreaga lume. Totodată, compania stabilește și interconectează procesele de producție la nivel global pentru crearea și exploatarea sinergiei. Astfel se asigură transpunerea standardelor de înaltă calitate la nivelul întregului grup ODU - nu numai referitor la producție, ci și - mai presus de toate - în ceea ce privește pregătirea angajaților ODU. În acest context, ODU a început deja să pregătească următoarea generație de forței de muncă. În Mühldorf, compania pregătește anual aproximativ 35 de angajați noi, pentru douăsprezece meserii diferite. De asemenea, ODU își pregătește propriile talente și la punctele de producție de la Sibiu, România și Shanghai, China.

Pentru tinerii digitali, mediile de producție ale viitorului vor aduce și mai multă interacțiune cu mașinile - roboții controlați cu ajutorul tabletelor sau a ochelarilor de realitate virtuală/augmentată își vor desfășura activitatea indiferent de timp și loc, în timp ce angajații vor avea rolul de operatori sau controlori, iar stagiarii companiei vor fi pregătiți de instructori.

Echipa de proiect de la ODU a avut ocazia să-și prezinte în linii mari viziunea și să creeze o posibilă direcție pentru viitor, alături de companii renumite precum Audi AG, Heraeus Holding GmbH și Brandt Zwieback GmbH, care au participat și ele la concurs. Din nefericire, echipa ODU nu a ajuns până în etapa finală, dar unele idei au fost integrate în conceptul ODU de pregătire. De exemplu, s-a creat o bază de date cu informații, la care au acces toți stagiarii și a fost înființată o „companie a stagiarilor" care să permită o înțelegere mai bună a anumitor procese. Pentru a afla mai multe despre ODU și tinerii digitali, vizitați paginile de internet www.odu.de și https://www.worldskillsgermany.com/blog/2018/07/19/arbeit-und-lernen-2030-digital-youngsters-nehmen-zukunft-selbst-in-die-hand/